آیینهای سنتی چهارشنبهسوری در گلستان
چهارشنبهسوری در استان گلستان رنگورویی از شادی، اهمیت دادن به سنت، همبستگی، کنار هم بودن و فراموشکردن دلخوریها دارد.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، آیینهای چهارشنبهسوری از غروب آخرین سهشنبه اسفند تا ورود به روز چهارشنبه با برنامههایی مانند تهیه اسپند و کندر، خرید جاروی نو، شمعگذاری در هفت نقطه از منزل، افروختن و پریدن از هفت آتش، پختن غذاهایی به رنگ سبز، پخش آجیل، ایستادن پشت پنجره همسایه و فال گوش ایستادن، کوزه شکستن و ریختن خاکسترهای آتش در پارچه هر ساله بهصورت جمعی در شهرها و روستاهای گلستان برگزار میشود.
جشن و آیینهای کهن و سنتی چهارشنبهسوری بهعنوان گنجینهای فرهنگی این سرزمین نماد ترویج و گسترش شادی و نشاط در جامعه است.
به تاکید ساکنان این منطقه اجرای آیینهای سنتی این روز میتواند تداعیگر شادی، تقویت روابط دوستانه و نماد فرهنگ و هویت ملی باشد که با وجود قدمت چند هزارساله همانند گنجینهای گرانبها از نسلی به نسلی دیگر سینهبهسینه منتقل شده است.
نواختن تشت لگن و شادمانههای کتولی
محمد میردیلمی، یکی از ساکنان علی آبادکتول در این ارتباط گفت: نواختن تشته لگن، خواندن شادمانههای کتولی از جمله «للهوا» یکی از رسوم و سنتهای دیرینه علیآبادکتول در چهارشنبهسوری به شمار میرفت که در سالهای اخیر به فراموشی سپرده شده است.
وی افزود: در این شب افرد دور آتش جمع شده و این شادمانه را با لگننوازی میخواندند «ایام عید نوروزه سیل سرِراه ها کن/ پیرهن یارم نادوزه فکر اوستا هاکن».
میردیلمی افزود: در شب چهارشنبهسوری کوزه، بشقاب چینی، در قوری یا هر چیزی از جنس سفال را به سنگ میزدند تا بشکند و بلاها در آن سال از افراد منزل دور بماند.
وی اظهار داشت: پس از پایان این شب افراد خاکستر مراسم چهارشنبهسوری را در پارچهای به نیت طول عمر نگه داشته و سال بعد این خاکستر را در آتش میریختند.
روشن کردن هفت شمع به نیت سلامتی خانواده
ثریانوری ده چناشک یکی از بانوان مینودشتی گفت: همزمان با چهارشنبهسوری آیینهای مختلفی در مینودشت و روستاهای اطراف آن برگزار میشود که از آن جمله میتوان به شمعگذاری در هفت نقطه منزل به نیت سلامتی، شادی، نشاط و پخش شدن نور در سراسر خانهها اشاره کرد.
وی افزود: دختران مجرد عصر روز سه شنبه به نیت ازدواج به هفت مغازه اسپندفروشی رفته و از آخرین مغازه اسپند و کندر خرید میکردند، پس از آن هم آیینهای نو به نیت بخت خوب خریده و در نهایت با خرید جارویی نو برای منزل همسر آینده خود قبل از غروب آفتاب به خانه برمیگشتند.
وی بیان کرد: در این شب بانوان به نیت داشتن بخت سفید برای اهالی منزل شیربرنج میپختند و در بین کسانی که اطراف آتش جمع شده بودند پخش میکردند.
فال گوش ایستادن پشت پنجره همسایه
عصمت هاشمی تبار از روستای یاساقلق شهرستان کلاله هم در این ارتباط گفت: در شب چهارشنبهسوری رسم داریم که بدون اطلاع دادن به همسایهها از پشت پنجره فالگوش میایستیم و اغلب هم با شنیدن خبرهای خوب انرژی مثبت کسب میکنیم.
وی افزود: آتش روشن کردن در این روستا فقط برای دور هم بودن است و علاوهبر میوه و آجیل، آش محلی «اُناشی» که با سبزیهای محلی پخته شده را هم میخوریم.
پریدن از هفتکپه آتش به نیت شادابی و نشاط
رضا پارسیان یکی از اهالی روستای فارسیان شهرستان آزادشهر هم گفت: در این روستای تاریخی هفت کپهکاه کنار هم گذاشته و پس از آتش زدن از روی آنها میپریم و زردی و بیماری خود را به آتش داده و سرخی، نشاط و شادابی را از آتش میگیریم.
یونس حسینیفر یکی از اهالی شهرستان گالیکش هم در این ارتباط اظهار داشت: قدیمیها اعتقاد داشتند غذای شب چهارشنبهسوری حتما باید به رنگ سبز از جمله قورمهسبزی، کوکو سبزی و آش سبزی کوهی باشد تا شگون سال شده و همه اتفاقات سبز و زیبا در سال جدید رقم بخورد.
وی افزود: در سال های گذشته همه عموها، دخترعموها، پسرعموها و کل فامیل بیش از ۵۰ نفر شده و دور یک آتش جمع میشدند و برای یکدیگر سلامتی و نشاط آرزو می کردند ولی با گسترش زندگی شهری این آیینها کمرنگ شد.
گفتنی است، گلستان مطابق سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵، یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت متشکل از اقوام و مذاهب مختلف در ۳۴ نقطه شهری و هزار و ۷۵ روستا دارد.