مازندران؛ مسافرپذیری یا صنعت گردشگری؟
مازندران بهعنوان دیاری کهن و غنی به لحاظ داشتههای طبیعی، فرهنگی، هنری همواره درمسافرپذیری جذابیتش را به اثبات رسانده است، ظرفیتهایی که به اعتقاد کارشناسان برای رسیدن به صنعت گردشگری و رونق اقتصادی باید از مسافرپذیری محض فاصله بگیریم.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، صدها سال است که مازندران میزبان مسافر از اقصی نقاط جهان است. از اثرگذاری این منطقه بر جاده ابریشم تا خوشنشینیهای شاهان توران و ایران، مازندران گردشگری را پیش از پیدایش بسیاری از پایتختهای گردشگرپذیر جهان آغاز کرده است.
این مساله نشان میدهد برخورداری از روز مازندران در تقویم ملی گذشته از نمادین بودن آن، برای گردشگری یک گام محسوب میشود. باید مدعی شد که ظرفیت مازندران چیزی فراتر از مرزهای جغرافیایی است و بهتنهایی میتواند بهعنوان قطب گردشگری منطقه به وسعت خاورمیانه تبدیل شود. عنوانی که امروزه شهرهای جنوبی خلیجفارس همچون دبی و ابوظبی تنها با سازههای مصنوعی بر پیشانی خود چسباندهاند.
اهمیت توجه به اقتصاد غیرنفتی
۴۰۰ کیلومتر ساحل ماسهای بدون ذرهای صخره مزاحم، حدود ۲ میلیون هکتار عرصه جنگلی و مرتعی، ۵۵۰ کیلومتر خط طولی کوهستانی با مرتفعترین قلل موجود در خاورمیانه، حدود ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری، دنیایی از آداب و رسوم کهن و تماشایی، فهرستی بلند از غذاهای محلی که توان مقاومتی در برابر آن نیست، تنها گوشهای از توان این جغرافیا و مردمش برای گسترش صنعت گردشگری بهعنوان اقتصاد غیرنفتی است.
با این وجود اعداد و ارقام مسافران در برابر وسعت ظرفیتها، بسیار اندک است. استانی که حداقل در ۲ دهه اخیر بهجای قرارگیری بر روی ریل گردشگرپذیری، بیشتر مهاجرپذیر بود و روستاهای اصیلش مملو از خانههای لوکس و بیقواره اما تجملی شد.
بازدید فقط ۱۷۰ هزار گردشگر خارجی!
امروز در روزی به نام مازندران وقتی بر قله اقتصاد استان میایستیم، هنوز شاهد راه طولانی این خطه سبز با صنعتی شدن در حوزه گردشگری هستیم. امروز استانهایی در کشورهای همسایه سالانه میزبان میلیونها گردشگر خارجی هستند که سرمایه عظیمی را برای آنها به ارمغان میآورد، این در حالی است که مازندران پیش از پاندمی کرونا در بهترین حالت سالانه میزبان ۱۷۰ هزار گردشگر خارجی بود. علاوهبر این هنوز هیچ عددی برای درآمدهای گردشگری در مازندران وجود ندارد و هیچ نهادی نیز قابلیت دستیابی به این ارقام را ندارد.
البته شاید در مجموع شمار گردشگران مازندران بیش از این باشد، زیرا طبق گزارشهای رسمی هر ساله حدود ۳۰ میلیون نفر این استان را بهعنوان مقصد سفر خود انتخاب میکنند که ۹۹.۵ درصد آن مسافران داخلی هستند. جمعیتی که توانسته تاثیر مثبتی بر اقتصاد استان به خصوص در مناطق مرکز و غربی مازندران داشته باشد. اما سوال مهم این است که آیا این مسئله مازندران را به استانی دارای گردشگر توسعهیافته یا صنعت گردشگری تبدیل کرده است؟ منظور از صنعت گردشگری نیز توسعه تمامی زنجیره گردشگری شامل اقامت، حملونقل، محیط زیست، نهادهای اجرایی و قرارگیری این بخشها در خدمت گردشگر است تا این حوزه را از نگاه اقتصادی و درآمدزایی ببیند. پاسخ این سوال را باید کارشناسان و مسوولان بدهند.