سفر درمانی، راهی برای به تعویق انداختن آلزایمر!
همونطور که میدونین آلزایمر به طور مستقیم روی عملکرد حافظه تاثیر داره و از اونجایی که در حال حاضر هیچ راهی برای درمان قطعی آلزایمر وجود نداره، دانشمندا دنبال راه هایی هستن که تا حد ممکن آلزایمر رو به تعویق بندازن و افراد در سنین بالا، زندگی با کیفیت تری داشته باشن.
تحقیقات جدید نشون داده که گردشگری یا سفردرمانی، یکی از روش هاییه که میتونه تا حد زیادی از بروز آلزایمر جلوگیری کنه و سن آلزایمر رو بالا ببره. اگرچه بسیاری از مردم، سفر رو یه جور تغییر آب و هوا میدونن و برای استراحت و آرامش گرفتن سفر میرن، اما انگار سفر مزایای دیگه ای هم داره. توی این مطلب از مجله گردشگری سفربازی میخوایم شما رو با سفر درمانی و تاثیرش روی عملکرد مغز آشنا کنیم. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشین.
علائم زوال عقل و آلزایمر
زوال عقل، یه اختلال عصبیه که توانایی های افراد رو برای تفکر، استدلال منطقی و به خاطر سپردن مطالب تغییر میده. این اختلال معمولاً در افراد سن بالا رخ میده اما در بعضی موارد ممکنه افراد با سن پایین رو هم تحت تاثیر قرار بده.
بر اساس منابع علمی و تحقیقات منتشر شده از دانشگاه های معتبری مثل هاروارد، آلزایمر، شایع ترین شکل زوال عقله که در سنین مختلف به ویژه پیری میتونه افراد رو درگیر خودش کنه.
علائم زوال عقل، میتونه بر اساس شرایط افراد از خفیف تا شدید متغیر باشه، اما معمولاً افرادی که به زوال عقل مبتلا میشن، مواردی که در ادامه بهشون اشاره میکنیم، تجربه میکنن:
- گیجی و سرگردانی
- گم شدن یا سرگردانی در لوکیشن هایی که مدت زیادی در آنها رفت و آمد داشتن
- گم کردن لوازم شخصی و وسایلی که همیشه باهاش ارتباط دارن
- مشکل حافظه و به خاطر سپردن اسم دوستان و اقوام و آشنایان
- مشکلات حرکتی در رفت و آمد به جاهای مختلف
- ناتوانی در انجام وظایف شخصی و یا اجتماعی
- تکرار سوالات مشابه بارها و بارها
- استفاده از کلماتی که برای توصیف اشیاء مناسب نیستن
آیا زوال عقل قابل درمانه؟
همونطور که قبلاً هم اشاره کردیم، در حال حاضر هیچ درمان خاصی برای زوال عقل وجود نداره، اما بعضی از داروها، میتونن علائم زوال عقل رو تا حد زیادی کنترل کنن. دانشمندا همچنان در تلاشن که روشی برای پیشگیری از آلزایمر و یا زوال عقل پیدا کنن و به این نتیجه رسیدن که یه سری راهکارهای طبیعی مثل سفر و رفتن به دل طبیعت میتونه تا حد ممکن آلزایمر و زوال عقل رو به تعویق بندازه.
سفر چطوری میتونه روی سلامت مغز تاثیر بذاره؟
گردشگری که به تازگی با عنوان سفر درمانی ازش یاد میشه، میتونه روی سلامت مغز تاثیر مستقیم داشته باشه، اما چطوری؟
محققان معتقدن بازدید از مکان های خارج از محیط روزمره، میتونه روی خلق و خوی افراد و در نتیجه نوع تفکر و سلامت مغزشون به شکل های زیر تاثیر بذاره:
- تاثیر مستقیم روی احساسات، عواطف، خلق و خو و در یک کلام تجربه عاطفی
- تاثیر گذاری روی افکار و خاطرات افراد یا به عبارت دیگر تجربه شناختی
- تاثیر روی رفتار افراد یا همان تجربه مادرزادی
- اثربخشی روی حواس افراد یا تجربه حسی
اما هر یک از این تاثیرات چطوری خودشو نشون میده و روی عملکرد مغز اثر میذاره؟
تحریک شناختی و حسی
سفر رفتن، افکار و دانش رو تحریک میکنه و به این ترتیب روی سلامت مغز و پیشگیری از آلزایمر یا زوال عقل اثر میذاره. علاوه بر این میتونه تجربه احساساتی بهتری برای فرد داشته باشه.
تغییر محیط و قرار گرفتن در لوکیشن جدید
سفر، تجربه حضور در محیط دیگری خارج از محدوده همیشگی فرد رو در اختیار میذاره، در نتیجه میتونه سطح تعاملات اجتماعی رو بهبود بده و روی عملکرد مغز اثر مستقیم داشته باشه و زوال عقل رو به تعویق بندازه.
ورزش کردن در سفر
طبیعتاً سفر شامل حرکت و ورزشه. از طرف دیگه بهبود و افزایش عملکرد فیزیکی میتونه به افراد مبتلا به زوال عقل کمک کنه.
استفاده از موسیقی در سفر
معمولاً سفر با موسیقی همراهه و از همین طریق میتونه عملکرد مغز رو بهبود بده. سفرهایی که موسیقی بخش زیادی از اونها رو تشکیل میده به افرادی که دوست ندارن به آلزایمر مبتلا بشن، به شدت پیشنهاد میشه.
یادآوری خاطرات گذشته
صحبت کردن درباره خاطرات گذشته و به یاد آوردن تجربیات قبلی، یکی از بهترین راههایی که برای جلوگیری از آلزایمر و زوال عقل به حساب میاد. ترکیب گردشگری و سفر با خاطره بازی، میتونه یه ترکیب عالی برای پیشگیری از آلزایمر باشه.
نمونه هایی از تاثیر سفردرمانی روی آلزایمر و زوال عقل
یک مطالعه روی بیش از ۸۰۰ وکیل کانادایی نشون داد که تعطیلات باعث کاهش افسردگی و کاهش استرس شغلی میشه. حتی یک تعطیلات کوتاه میتونه استرس را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
یک مطالعه توی کشور ژاپن نشون داده که یک سفر تفریحی کوتاه و سه روزه باعث کاهش سطح استرس و کاهش سطح هورمون استرس کورتیزول شده.
وقتی ۸ سال پیش تشخیص داده شد که یکی از مراجعین، در آستانه ابتلا به بیماری آلزایمر زودرس است، خانواده او به پیشنهاد پزشک معالجش، تصمیم گرفتن خونه شون رو بفروشن و ییلاق و قشلاق کنن و یه زندگی عشایری رو پیش بگیرن.
در نهایت پزشک معالج کتابی با عنوان ” دویدن در سراسر جهان ” نوشت و در اون سفر رو یک روش برای مقابله با آلزایمر و زوال عقل دونست و گردشگری رو یک صنعت تاثیرگذار روی پیشگیری از آلزایمر معرفی کرد.
جمع بندی و سخن پایانی
توی این مطلب از مجله گردشگری سفربازی درباره سفر درمانی و تاثیرش روی سلامت مغز و پیشگیری از آلزایمر صحبت کردیم، همچنین گفتیم که سفر به چه شکل میتونه از زوال عقل در سنین مختلف جلوگیری کنه. در یک کلام باید بگم پیشنهاد می کنم سفر رو امتحان کنین. مطمئنم جاهایی هست که همیشه دوست داشتی بری و ببینی و هیچ زمانی بهتر از زمان حال وجود نداره.
منبع: مدیکال نیوز تودی