آب در برخی نقاط به زودی تمام میشود
منابع آب کره زمین به سرعت در حال اتمام است و به زودی آب آشامیدنی در برخی نقاط آن پیدا نخواهد شد. این هشدار را جدی بگیرید. انستیتو منابع جهانی یا WRI نتایج مطالعاتی گسترده روی منابع آب روی کره زمین را منتشر کرده است که بر اساس آن تا سال ۲۰۲۵، یک میلیارد نفر به جمعیت کره زمین اضافه میشوند در حالیکه با تنشهای آبی در نقاطی از این کره خاکی مواجه هستند.
در حال حاضر ۳.۳ میلیارد نفر، معادل دو پنجم از جمعیت کره زمین در این نقاط زندگی میکنند و حداقل ۴۰ درصد مصرف سالانه آب آنها از منابع آبی تامین میشود.
در گزارش های دریافت شده، اعداد و ارقام، نشان میدهند که تا سال ۲۰۵۰، افراد بیشتری در کره زمین درگیر رقابت برای تامین آب خواهند بود.
موسسه WRI برای اینکه تخمین بزند چگونه آب های منابع تجدیدپذیر مانند دریاچهها و رودخانهها، به واسطه بارش باران و برف به طور مجدد پر میشوند، از مدل هیدرولوژیکی جهانی استفاده کرده است. این مدل نشان میدهد که نقاطی در خاورمیانه و شمال قاره آفریقا درگیر بیشترین تنش آبی در کل جهان هستند.
نتایج این گزارشات نشان میدهد که تغییرات اقلیمی، مهمترین دلیل افزایش تنشهای آبی هستند. آنها میتوانند الگوهای بارش را تغییر دهند و در نتیجه نقاط خشک زمین، خشکتر از گذشته شوند. از طرف دیگر از آنجایی که جمعیت جهان رو به افزایش است و در عین حال صنایع مختلف نیز به استفاده از آب احتیاج دارند، تقاضا برای آب افزایش پیدا میکند و تنشهای آبی در مناطق کمآب بیشتر میشود.
در حال حاضر جنوب آسیا، یکی از مناطقی است که با تنشهای آبی دست و پنجه نرم میکند. در مجموع از ۶ کشور پر تنش آبی جهان، ۵ کشور در خاورمیانه و شمال آفریقا قرار دارند. از آنجایی که رشد جمعیت در حال افزایش است، در نتیجه با افزایش تقاضا برای آب، تنشهای آبی نیز گستردهتر میشود.
کشاورزی، بیشترین سهم را از مصرف آب کره زمین دارد
واضح است که کشاورزی از جمله صنایعی است که در کل دنیا بیشترین سهم مصرف آب را دارد. در بین کشور مطرح جهان در حوزه کشاورزی، اسپانیا سهم بزرگی دارد چرا که بیش از نیمی از مساحت این کشور زیر کشت است.
با این وجود خشکسالی و کمبود آب در این کشور، باعث کاهش محصولات کشاورزی در سطح این کشور شده است. سطح کم آبی در اسپانیا و خصوصا در شرق کاتولونیا بهحدی رسیده که ماشینهای شهرداری برای اطمینان از نبود مشکل آب در سطح شهر، همیشه با خودشان آب حمل میکنند.
مطالعات انجام شده توسط انستیتو منابع جهانی، به طرز خوشبینانهای، فقط آبهای سطحی روی زمین را در نظر گرفته است. این یعنی در این مطالعات، آبهای زیرزمینی مورد اندازه گیری قرار نگرفتهاند. در حالیکه هم اکنون بسیاری از مناطق روستایی جهان، از جمله روستاهای ایران، از منابع زیرزمینی به عنوان آب آشامیدنی استفاده میکنند و حتی در روستاهایی که کشاورزی دایر است؛ از این منابع برای آبیاری زمینهای کشاورزی استفاده میشود.
نکته قابل توجه این است که آبهای زیرزمینی به سرعت رو به کاهش هستند و پر شدن منابع زیرزمینی بر خلاف منابع سطحی، کار بسیار پیچیدهای است. اگرچه به طور دقیق مشخص نیست که چه زمانی آبهای زیرزمینی به طور کامل استفاده خواهند شد و دیگر این منابع در دسترس نخواهند بود، اما قطعاً آن روز، برای بشر شرایط سخت و تلخی خواهد بود.
در حالیکه تنها ۱ درصد از ذخایر آبی جهان را آبهای شیرین و آشامیدنی تشکیل میدهند و سایر ذخایر شامل آب شور و آبهای یخ زده به شکل یخچالهای قطبی هستند. بنابراین خیلی هم نمیشود روی این منابع حساب کرد.
شاید بهترین تصمیم که میتواند کمی در کاهش مصرف آب کمک کننده باشد، ایجاد تغییراتی در سیستم آبیباری صنایع کشاورزی و تبدیل آن از حالت «غرقآبی» به «قطرهای» باشد. از آنجا که کشاورزی ۷۰ درصد از کل مصرف آب سالانه جهان را به خودش اختصاص میدهد، این تصمیم میتواند تغییرات چشمگیری را در کاهش مصرف جهانی آب بهوجود بیاورد.
همچنین محققان معتقدند که افزایش قیمت آب در مناطقی با تنش آبی زیاد نیز میتواند به مدیریت هر چه بهتر منابع کمک کند. انتخاب هوشمندانهتر مواد غذایی نیز میتواند به کاهش مصرف آب کمک کند. هر چه مصرف گوشت و لبنیات کمتر شود، مصرف آب جهانی کمتر میشود. کاهش ضایعات مواد غذایی را هم میتوانید به این موارد اضافه کنید.