شیرازیها، جمعهها کجا بریم که دلمون نگیره؟
جایی نوشته بود اسم شیراز رو باید شهر پارکهای طبیعی گذاشت. پارکهایی که برای درست شدنشون هیچ درختی کاشته نشده، هیچ رودی جریان مصنوعی نداره و هیچ چمنزاری به زور خودش رو تو قالب شهر، جا نکرده. راست میگفت شیراز شهر پارکهای سبزه که وقتی از توی اونا رد میشی خنکیش تمام وجودت رو پر میکنه. شاید کمتر شهری رو بتونید پیدا کنید که وقتی از محله محلهاش عبور میکنید، یه پارک پذیرای حضورتون باشه یا اینکه مردمی رو ببینید که املت و فلاسکشون رو برداشتن و راهی سایهی درختها شدن. وقتی دیگه هوا رو به گرمی میره، کمتر خانوادهی شیرازی رو پیدا میکنید که تصمیم بگیره تو خونه بمونه. اونا سادهترین خوراکیهاشون رو برمیدارن و با دوست و آشنا راهی پارکها و طبیعت میشن. یهجورایی خالیترین خونهها روزای جمعه متعلق به شیرازیهای عزیزه. حالا سوالی که این وسط پیش میاد اینه که، شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ شماها کجا میرید که انقدر صدای خندهتون همیشه به راهه و کیفتون کوکه؟
توی این متن از وبلاگ گردشگری سفربازی میخوام براتون از پارکهایی از شیراز بگم که جمعهها رو میتونید توی اون پارکها سر کنید. لازم نیست حتما تصمیم بگیرید از شب قبل به اونجا برید، همین که صبح جمعه هم وسایلتون رو آماده کنید، قطعا به یکی از پارکهای این شهر میرسید. درواقع، میخوام به این سوال پاسخ قطعی بدم که شیرازیها، جمعهها کجا بریم که شب وقتی برمیگردیم انقدر انرژی داشته باشیم که یادمون بره غربت غروب جمعه چی بوده؟
پارک کوهپایه شیراز با نورپردازیش جلوهی زیبایی به شهر داده
پارک کوهپایه با مساحت حدود ۱۸۷۳۷ متر مربع توی شهر شیراز، دلایل خوبی برای محبوبیتش داره. اولین دلیلش وجود غرفههای نارنجی رنگیه که دور تا دورش قرار گرفته. خورشید که غروب میکنه و هوا که تاریک میشه، روشنایی نورپردازیها چهره پارک رو انقدر خوشگل میکنه که دوست دارید ساعتها یه گوشهای از پارک بشینید و زمان متوقف بشه. دومین دلیل محبوبیت پارک رو باید در بالاترین نقطهاش جستجو کنید. اگه اسم «گهواره دید شیراز» رو شنیده باشید، متوجه میشید که میخوام در مورد چی صحبت کنم. گهوارهی دید یکی از جاذبههای تاریخی شیرازه که بالای پارک کوهپایه آروم گرفته. برای بازدید ازش باید از مسیر مشخص شده پلهنوردی کنید و برید بالای قله.
از جمله امکانات پارک هم میشه به وسایل بازی برای کودکان مثل استخر توپ، قطار شادی، ماشین برقی، کشتی صبا، قوی گردان، چرخ و فلک، بشقابپرنده و دستگاه بادی، بوفهی مواد غذایی و تنقلات، سرویس بهداشتی تمیز، آبخوریهای متعدد، وسایل بدنسازی و نمازخونه اشاره کرد.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ خب معلومه پارک کوهپایه برید و با یه پلهنوردی اساسی انرژی خودتون رو تخلیه کنید. آدرسش کجاست؟ دروازه قرآن، بهطرف هفتتنان، بلوار چهل مقام، پارک کوهپایه.
پارک بعثت و امارت زیباش رو از دست ندید
پارک بعثت شیراز در سال ۱۳۸۵ توسط یکی از معماران برجسته ایرانی، مهرداد ایروانیان ساخته شد. این پارک قبلا جزو اراضی باغ عفیف آباد؛ گلشن شیراز بود و کوشک پارک که حالا به مرکز شیرازشناسی تبدیل شده، عمارت فرعی باغ محسوب میشد. فاز اول پارک بعثت در همون سال اول ساخته و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. اما افتتاح فاز دومش، در شهریور ماه سال ۱۳۹۶، یعنی حدود یازده سال بعد از افتتاح فاز اول انجام شد. توی فاز جدید امکاناتی از جمله مسیر ویژه دوچرخهسواری و پیادهروی، زمین پارکور، والیبال، بسکتبال، تنیس خاکی، تنیس روی میز، اسکیت و همچنین محوطه ورزش صبحگاهی به پارک بعثت اضافه شدن. مساحت فاز دوم بوستان بعثت به بیش از ۴ هکتار میرسه که پنجاه درصدش فضای سبز، شامل یه کیلومتر مسیر دوچرخهسواری و یک و نیم کیلومتر مسیر مناسب پیادهرویه.
برای کافهبازها یه خبر خیلی خوب دارم اونم اینکه، در نزدیکی پارک، کافه گالری زیبایی به اسم کافه بُنکو وجود داره که محلی عالی برای وقتگذرونی به صرف شعر و رویدادهای فرهنگی به حساب میاد. قبلا، برنامههای فرهنگی زیادی توی این کافه برگزار میشد. ازجمله برنامههای سایهخونی و سلسله قرارهایی که با عنوان هنر و آگاهی با حضور چهرههای برجسته شیراز برپا میشدن. انواع نوشیدنیهای سرد و گرم، صبحانه، پاستا، ساندویچ و سالاد توی این کافه گالری سرو میشه.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ راستش اگه اهل کافه رفتن هستید یا اینکه دوست دارید توی یه محیط فرهنگی جمعهتون رو بگذرونید حتما به بوستان بعثت سربزنید. آدرسش کجاست؟ بلوار بعثت، نرسیده به بعثت ۲۲، کنار باغ عفیفآباده.
پارک آزادی یکی از قدیمیترین پارکهای شیراز رو حتما ببینید
تاریخ ساخت پارک آزادی که یکی از قدیمیترین و نوستالژیکترین بوستانهای شیرازه به اواسط دهه پنجاه برمیگرده. این بوستان در سال ۱۳۴۵ در نزدیکی باغ صفا و در زمینهایی که گفته میشه متعلق به نادر کاظمی و رجبعلی صراف بودن، ساخته شد. نام قدیمی پارک، بوستان فرحناز بود و بعدها پارک آزادی نام گرفت، اما از گذشته تا همین امروز، بین مردم به اسم پارک شهر شناخته میشه. درباره داستان ساخت پارک، اینطور نقل میشه که روزی شاه با هلیکوپتر در حال پرواز بر فراز شیراز بوده که مکان فعلی پارک رو برای احداث بوستان شهر انتخاب کرد. توی روز افتتاحیه خود شاه، شخصا حاضر میشه و از بخشهای مختلفش بازدید میکنه.
پارک آزادی اولین پارکی بود که درخت افرا درش کاشته شد. علاوهبر افرا، برگ بو، نارون، توت، چنار، ارغوان، کاج و نخل از درختای دیگه پارک بودن که بذرشون توی خاک این بوستان گذاشته شد. در همون اوایل ساخت پارک، یه سینمای تابستونه با ظرفیت ۵۴ نفر در اون راه اندازی شد که تا بعد از جنگ هم پابرجا بود. علاوه بر سینما، شهربازی هیجانانگیزی در این پارک راهاندازی شد که تا سال ۹۸ محل خاطرهسازی نسلهای مختلف شیرازیها محسوب میشد. دستگاههای این شهربازی به دلیل فرسودگی، جمعآوری شدن و این شهربازی درحالحاضر فعالیتی نداره.
از جمله امکانات این پارک میشه به لانه پرندگان، دریاچه مصنوعی، دوچرخه سواری، تماشاخانه استاد رحیم هودی، کتابخانه آیتالله ربانی، تالار آزادی، اتاق فرار (Scape Room)، زمین بازی کودکان، غرفه عکاسی برای گردشگران علاقمند به لباسهای سنتی شیراز و ثبت عکس یادگاری، غرفه خوداشتغالی، غرفه غذا، پارکینگ و توالت عمومی اشاره کرد.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ اگه دوست دارید بچههاتون توی یه محیط باز و هیجانانگیز فرصتی برای بازی کردن داشته باشن حتما به پارک آزادی سر بزنید. آدرسش کجاست؟ دروازه قرآن، بلوار آیتالله ربانی، میدان ابوالکلام، میدان قائم، بلوار آزادی، بوستان آزادی.
اگه دهه شصتی یا هفتادی هستی حتما جمعه رو به لونا پارک برو
همه ما یه خاطرهی پررنگ از کودکیمون داریم که در اون، همراه خانواده یا دوستان، تمام شب رو توی شهربازی گذروندیم. اگه درباره این خاطره از دهه شصتیها و دهه هفتادیهای شیراز بپرسید، همه به یه مکان اشاره میکنن: لونا پارک!
لونا پارک که روی کوههای شمالی شیراز و نزدیک دروازه قرآنه، یکی از خاطرهانگیزترین پارکها و شهربازیهای شیرازه. این پارک نه تنها اولین شهربازی شیراز بوده، بلکه برای اولینبار، بازیهایی رو به ایران آورد که تا اون لحظه شبیهشون توی کشور وجود نداشت. اینطوری شد که اسم لونا پارک به سرعت بین مردم و حتی گردشگرای که به شیراز میاومدن، پیچید و این شهربازی به محل موردعلاقه اکثر نوجوانان و جوانان تبدیل شد. لونا پارک، علاوهبر دستگاههای مهیج و جدیدی که داشت، از موقعیت مکانی خوبی هم برخوردار بود. این شهربازی روی دامنه کوه باباکوهی شیراز که از قدیمالایام، محل گردش و تفریح مردم بود، واقع شده و چشمانداز شهر از اون منطقه، بسیار دیدنیه.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ اگه دهه شصتی یا هفتادی هستی و میخوای خاطراتت رو زنده کنی حتما به لونا پارک برو. البته اینم بگم که این پارک ممکنه واسه نسل جدید چندان جذابیت نداشته باشه. آدرسش کجاست؟ بزرگراه جمهوری اسلامی، بلوار آیتالله ربانی، نزدیک دروازه قرآن و مقابل دادگاه انقلاب.
فکر میکنم یه شیرازی اصیل حتما پارک بزین رو بهتون معرفی کنه
پارک بزین توی محلهای با همین اسم قرار داره. این منطقه جزو محلههای پر رفت آمد و قدیمی شیرازه. با توجه به موقعیت عالی پارک بزین، اغلب مسافرایی که از این مسیر میگذرن، ساعاتی رو در اون اتراق میکنن. از مهمترین نکات مثبت این پارک میشه به قرارگیریش در حاشیه خیابون اشاره کرد، به همین دلیل مسافران و شیرازیها برای پیدا کردنش توی کوچه پسکوچهها سردرگم نمیشن.
پارک بزین توی نگاه اول مشابه بقیه بوستانها و پارکهای شیراز به نظر میرسه، شاید بگید اینجا فقط یه پارک سبز با درختای تنومنده، اما اگه با دقت بیشتری نگاه کنید، کمی اونطرفتر شهربازی کوچیکی رو میبینید. یه گوشه دیگه از پارک چند تا تاب و سرسره به چشم میخوره که طرفدارای همیشگی خودش رو داره. شیرازیها بهتر میدونن، توی این مکان اکثر اوقات صدای قهقهه و شادی کودکان بلنده. از قسمتای دیگه پارک بزین شیراز میشه به سرویس بهداشتی، نمازخونه، زمین والیبال، وسایل ورزشی و آلاچیقها اشاره کرد. وسایل شهربازی بزین هم عبارتند از، ترامپولین هیجانانگیز، چند ماشین برقی و کشتی وایکینگها.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ اگه دوست دارید بچههاتون روی اون ترامپلین بالا پایین برن و صدای ذوق کردنشون شما رو هم به هیجان بیاره حتما به پارک بزین برید. خب آدرسش کجاست؟ منطقه ۱۰ شهرک استقلال، نرسیده به شهرک گلستان.
اگه اهل تفریح توی پارکهای سرسبز هستید، پارک حدیث میتونه مقصد خوبی باشه
پارک حدیث مکانی دنج و آروم برای جمعهای خانوادگیه. این پارک عالی با امکانات رفاهی ایدهآل برای پیکنیک و دورهمی شرایط بسیار مطلوبی داره. بوستان حدیث در قلب محله گلشن پاتوق بسیاری از مردم محلی شیرازه. اینجا امکانات رفاهی خوبی برای بازدیدکنندگان وجود داره. از مهمترین اونا میشه این موارد رو نام برد، فضای سرسبز برای پیکنیک، وسایل بازی کودکان مثل دستگاه بادی و ماشین شارژی، غرفههای فروش مواد غذایی، سرویس بهداشتی و نمازخونه.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ اگه اهل جمعهای خونوادگی هستید و دوست دارید بچهها جلوی چشمتون بازی کنن حتما به بوستان سعدی برید. آدرسش کجاست؟ بلوار پاسداران، پاسداران۵۳
پارک مروارید که اسم قدیمش عطاخانه، جای خوبی برای سرگرمی بچههاست
پارک مروارید توی منطقه دو شهرداری شیراز واقع شده که در قدیم به پارک عطاخان معروف بوده و یکی از بهترین پارک های شیراز برای کودکانه. توی این پارک کودکان بهصورت تئوری و عملی با مفاهیم و قوانین راهنمایی و رانندگی مثل چراغ راهنما، عبور از خط عابر پیاده، عبور از پلهای هوایی، علائم و تابلوهای راهنمایی و رانندگی آشنا میشن. توی پارک مروارید علاوه بر تجهیزات آموزشی و وسایل سرگرمی کودکان، امکانات رفاهی مناسبی برای خدمترسانی به تمام سنین در نظر گرفته شده تا افراد با هر سلیقهای بتونن اوقات خوشی رو توی این پارک سپری کنن. از امکانات این پارک میشه فضای سبز زیبا، وسایل ورزشی بدنسازی، وسایل بازی برای خردسالان و سرویس بهداشتی رو نام برد.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ اگه دوست دارید بچههاتون توی سن کم با علائم راهنمایی و رانندگی آشنا بشن و ملکهی ذهنشون بشه حتما به پارک مروارید سر بزنید. آدرسش کجاست؟ پل دفاع مقدس، بلوار رازی.
اگه اهل کوهپیمایی هستید بوستان سعدی رو توی لیست بذارید
اگه از دسته افراد علاقهمند به کوهپیمایی هستید و به شیراز سفر کردید، یکی از بهترین انتخابها برای شما پارک کوهستانی بوستان سعدیه. این پارک که در دامنهی کوه واقع شده محیطی بسیار زیبا و دلنشین داره و میتونید ساعاتی پر از آرامش رو به دور از هر تنشی رو تجربه کنید. اگه عکاسی رو دوست دارید، توی این پارک میتونید مکانهای بسیار جذاب و بکری رو برای عکاسی پیدا کنید و خاطرهی خوش یه روز جمعه رو ثبت کنید. این پارک کوچیک علاوه بر فضای سبز مناسب پیکنیک برای خانوادههاست و محوطه جذابی برای تفریح و سرگرمی کودکان داره که دارای وسایلی مثل تاب، الاکلنگ، سرسره و مجموعه بادی و ترامپولینه.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ شاید بشه گفت بوستان سعدی انتخاب خوبی برای شماهاییه که کل هفته رو پشت میز بودین و حالا دوست دارید راه برید تا پاهاتون از اون حالت خشکی خارج بشه. آدرسش کجاست؟ بزرگراه رحمت شرقی، بین بلوار استعجاب و بلوار لشکری.
دوست دارید به دور از شهر توی پارک چادر بزنید؟ به پارک جنگلی انقلاب زرقان برید
خیلی از مسافرا وقتی میخوان وارد شیراز بشن یکی از پارکهایی که چشمشون رو میگیره همین پارک جنگلیه که قبلا هم بهش پارک پالایشگاه میگفتن. این پارک فضای مناسبی برای چادر زدن داره ولی خب چون از شهر دوره من فکر میکنم بهتره برای امنیتتون هم که شده، شب رو اونجا نمونید، یعنی صبح جمعه برید و عصر برگردید. این پارک جنگلی امکانات رفاهی بیشماری داره که از اون جمله میشه به دریاچه مصنوعی، فضای سبز، محوطه برای پیکنیک، فضای بازی کودکان، باشگاه سوارکاری، قایقرانی و سرویس بهداشتی اشاره کرد.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ میشه گفت، اگه دوست دارید به جایی برید و اوقاتی رو توی چادر بگذرونید، پارک پالایشگاه انتخاب خوبیه. آدرسش کجاست؟ آزادراه شیراز-مرودشت، شهر جدید صدرا.
اگه به دنبال محل مناسبی برای کمپینگ و اقامت کوتاهمدت هستید، پارک جنت رو یادتون بمونه
باغ جنت یکی از وسیعترین و دلانگیزترین بوستانهای شیرازه. آبنماهای سراسری و سروهای برافراشته در اطراف گذرگاههای بلند، یاد و خاطرهی باغ ارم رو توی ذهنتون بیدار میکنه. سرتاسر این پارک زیبا، چمنکاری و گلکاری شده و المانهای دیدنی و جالبی درش به کار رفته. از ۵۴ هکتار مساحت باغ جنت شیراز، ۲۷ هکتار به شهرداری شیراز تعلق داره و از این ۲۷ هکتار، ۱۱ هکتارش زیباسازی شده. دو تا پارکینگ عمومی به موازات هم در ورودی این پارکه که از خیابون شهید فرزدقی در دسترس هستن.
خبر خوب برای دوچرخهسواران وجود پیست اختصاصی دوچرخهسواریه. ایستگاه دوچرخههای کرایهای پارک رو هم میتونید در نزدیکی پارکینگ شرقی پیدا کنید. خبر نه چندان خوب اینه که برای استفاده از سرویسهای بهداشتی، باید از در ورودی، مستقیم تا مرکز پارک پیادهروی کنید. هر سال قسمتی از باغ به اسکان مهمانان اختصاص داده میشه و خانوادهها میتونن از این فضای بزرگ و زیبا برای چادرزدن و پیکنیک استفاده کنن. چندین کانکس هم توی فضای جلویی باغ برای اقامت مسافرین فراهمه.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ اگه اهل دوچرخهسواری هستید و براتون مهمه توی پیست دوچرخهسواری راحت و با فراغ بال رکاب بزنید، حتما به پارک جنت برید. آدرسش کجاست؟ نزدیک ورودی غربی شهر (اول جاده شیراز به سمت بوشهر)، بلوار امیرکبیر، خیابان شهید فرزدقی.
برای تجربهی زیپلاین به پارک کوهستانی دراک سری بزنید
پارک بزرگ دراک امکانات متنوعی داره که از جملهی اونا میشه به آلاچیقها، مسیر پیادهروی، پیست دوچرخهسواری، مسیر مخصوص جهت پیمایش کوه، تلهکابین، زیپ لاین، چرخوفلک، باغ گیاهان دارویی، ایستگاه کرایه دوچرخه، پل معلق، برکه مصنوعی، کافهرستوران، هتل، پارک حیوانات و باغ پرندگان، سرویس بهداشتیهای متعدد و تمیز و پارکینگ اشاره کرد.
بسیاری از مردم این پارک رو با نامهای «کوه مادر» و«کوه برفی» میشناسن. البته اینم بگم که به دلیل قرارگیری این پارک وسیع در منطقه کوهستانی، آبوهواش خیلی خوبه و شاید به خاطر زمستوناش اونا کوه برفی میدونن. دامنههای کوه دراک از قدیمالایام جزو مکانهای محبوب شیرازیها برای کوهنوردی بوده. وسعت این پارک خیلی زیاده، طوری که از غرب شیراز شروع شده و به روستای علیآباد میرسه.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ انقدر توی پارک دراک واسه همه امکانات در نظر گرفته شده که نمیشه فقط به موضوع خاصی اشاره کرد؛ ولی در کل بگم که اگه دوست دارید ورزشای هیجانانگیز رو تجربه کنید حتما به دراک برید. آدرسش کجاست؟ ابتدای بلوار حسینی الهاشمی، پارک کوهستانی دراک شیراز.
به دنبال احساس خوشایند در دل طبیعت بودی، به پارک سایه برو
پارک سایه شیراز امکانات تفریحی-رفاهی خوبی داره که از اون جمله میشه به این موارد اشاره کرد، زیپ لاین، آبشار ۹۰ متری، دریاچه مصنوعی به وسعت حدود ۴۰۰۰ متر مربع، کارگاه صخرهنوردی، مسیر اختصاصی دوچرخهسواری، پل معلق، سرویس بهداشتی، فضای سبز برای پیکنیک، مسیر پیادهروی، کارگاه صخرهنوردی، کارگاه آموزشی اسلک لاین، غار، پارک کودک، کافیشاپ، آبنمای موزیکال، نورپردازیهای زیبا و مسیر اختصاصی کوهپیمایی.
راستی اینم بگم که اگه زیاد اهل کوهنوردی و دوچرخهسواری نیستید، شاید نوشیدن یه فنجون چای یا قهوه در کافیشاپ کوهستانی پارک سایه کیفتون رو کوک کنه. شما میتونید اینجا بشینید و با کسی که دوستش دارید، ساعتها گپ بزنید. کافیشاپ و فست فود مجموعه ورزشی – تفریحی بوستان سایه، با فضایی شیشهای دید وسیع و دلنشینی به شیراز رو پیش روتون میذاره. کافه رستورانهای این مجموعه خوشمزهترین نوشیدنیهای سرد و گرم و انواع فستفود رو با کیفیت بالا و طعمی بینظیر سرو میکنن.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ من میخوام یه پارک همه چیز تموم بهتون معرفی کنم، پارک سایه. آدرسش کجاست؟ بلوار رسول اعظم، مجاورت پارک نماز، بوستان سایه.
باغ دلگشا و سعدی رو دیدی، سری به پارک کوهستانی بوستان بزن
پارک کوهستانی بوستان در مجاورت جاهای دیدنی شیراز مثل آرامگاه سعدی و باغ دلگشاست و یکی از زیباترین پارکهای کوهستانی شرق شیرازه. این پارک با فضای سبز انبوه، چشمانداز بسیار زیبایی در فصل بهار داره. پارک بوستان دارای چند آبشار و مسیرهای پلکانی به بالای کوهه و از طراحیهای زیبا و موفق شهرداری سابق شیرازه. تنها نقطه ضعف پارک بوستان، فقدان نورپردازی مناسب در شبه که با اجرای یه نورپردازی مدرن میشه از این چشمانداز زیبا در شب هم بهره برد.
شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ اگه دوست داری همزمان هم باغ دلگشا رو ببینی هم سعدی رو، حتما به پارک بوستان برو. آدرسش کجاست؟ بلوار بوستان.
سخن پایانی اینکه
تعداد پارکهای محلی شهر شیراز خیلی بیشتر از این حرفهاست. اگه شما تو محله خودتون چند قدمی از خونتون دور بشید قطعا به یه پارک اون گوشه کنارا برمیخورید. به همین دلیل اگه این سوال شیرازیها، جمعهها کجا بریم؟ رو از شیرازیها بپرسید ممکنه پارک محل خودشون رو بهتون معرفی کنن. ممکنه جایی که بهتون معرفی میکنن اصلا توی لیستی که من توی این متن نوشتم نباشه، دلیلش هم اینه که هر کسی محلهی خودش رو بهتر میشناسه و پارک محله خودش رو بهت معرفی میکنه. خیلیا هم معتقدن برای جمعهها و پیکنیک رفتن، حتما باید از شهر بیرون زد و رفت پای دامنهی کوهها نشست که البته اونا هم حق دارن. دوست دارن یه روز جمعه رو کلا توی شهر نباشن و به جایی برن که آدمای کمتری اونجا هستن و صدای کمتری آزارشون میده. راستی تا فراموش نشده یکی از بوم گردی های خوبی که بد نیست، تو سفر به استان فارس بهش سر بزنید، بوم گردی نارون رستم آباد هستش.