بازندگان نوکیسه بازار گردشگری ایران چه کسانی هستند؟
معاون سرمایهگذاری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانرضوی گفت: قهرمانان بازار گردشگری به ارزشهای مدنظر مشتریان خود توجه کرده و معتقدند همیشه و در همه حال باید مهیای میزبانی شایسته از افرادی باشند که آنها را انتخاب کردهاند و اساس و مهره حیاتی کسبوکارشان هستند.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایسنا، احمد دیناری در خصوص صفتهای ویژهای که برای قهرمانان بازار گردشگری به کار میرود، اظهار کرد: انرژی لازم برای انجام صحیح کارها از طریق شور، شوق و انگیزه حاصل میشود که غالبا امری درونی است و این صفت بیچون و چرای قهرمانان بازار گردشگری به شمار میرود. افرادی که با شناخت کافی پا به این عرصه گذاشتند و کارشان را دوست دارند، خود باعث میشود مشتریان بیشتری به سمت آنها جذب شود و این جذابیت برایشان پولساز است.
وی اضافه کرد: چنانچه به کاری که در صنعت گردشگری انجام میدهید متعهد باشید و به آن علاقه و شور، شوق و هیجان کافی داشته باشید میتوانید انرژی مورد نیاز برای یادگیری مستمر، توانمندسازی، بهبود و نوآوری را کسب کنید. همچنین این روش کسبوکار گردشگری با بالاترین کیفیت، تمایز و سازگار با رسالت و ارزشهایی است که مشتریان میتوانند از خدمات فرد بهره برند.
معاون سرمایهگذاری ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانرضوی عنوان کرد: قهرمانان بازار گردشگری ایران به کارشان بهعنوان علاقه و رسالت مینگرند نه صرفا یک شغل، بنابراین همواره سعی میکنند میکلآنژ زمینه شغلی خود باشند و کارشان را با شور، شوق و هنرمندانه انجام دهند.
وی افزود: قهرمانان بازار گردشگری ایران به اینکه چه میخواهند و اینکه آن را به دست خواهند آورد، ایمان دارند. آنها با علاقهای که به کار خود دارند و با تلاش، پشتکار، تابآوری، عملگرایی و استفاده از توان فردی و تیمی خود به موفقیت نهایی دست مییابند، چراکه معتقد هستند نیروی فردی که به هدفی معتقد است برابر با نیروی ۹۹ نفر است که تنها به آن علاقهمندند. آنها معتقدند عقیده و ایمان فرمانده مغز است و آنچه میتواند درمان بسیاری از چالشها و مشکلات پیشرویشان در صنعت گردشگری باشد، عقیده و ایمان است.
دیناری خاطرنشان کرد: قهرمانان بازار گردشگری خوب دانسته و میدانند باید از روشهایی استفاده کنند که با آنها امکانات خود را در جهت اهداف کسبوکارشان تنظیم کنند مانند استراتژیها و راهبردهای عملیاتی که منطبق بر بازار حاکم بر گردشگری ایران است.
وی ادامه داد: آنها ضمن تهیه و اجرای یک طرح بازاریابی کاربردی و ارزیابی صحیح آن، تلاش میکنند از بازاریابی تک عنصری و صرفا تمرکز بر یک روش یا استراتژی مانند تبلیغات یا قیمت پرهیز کرده و آمیختهای از استراتژیها را به کار میگیرند تا به این وسیله از طریق کوتاهترین، موثرترین و کمهزینهترین روشها به اهداف از پیش تعیین شده بازاریابی کسبوکار خود دست پیدا کنند.
وی تصریح کرد: قهرمانان بازار گردشگری به ارزشهای مدنظر مشتریان خود توجه کرده و معتقدند همیشه و در همه حال باید مهیای میزبانی شایسته از افرادی باشند که آنها را انتخاب کردهاند و اساس و مهره حیاتی کسبوکارشان هستند. بنابراین مشتریمداری، احترامداری و خلق ارزش و شگفتی را سرلوحه امور و فعالیتهای خود قرار داده و همواره درصدد درک ارزشهای ایشان هستند.
معاون سرمایهگذاری ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانرضوی خاطرنشان کرد: قهرمانان بازار گردشگری علاقه دارند مشتریان پس از دریافت خدمات، آنها را با کلمات، صفات پسندیده و مثبت یاد کنند و بگویند که این خرید ارزش داشت یا خرید ارزشمندی بود.
وی گفت: درک ارزشها و اطمینان دادن به مشتریان جهت خرید، نفع خود را در نفع مشتری دیدن، توجه به کوچکترین خواستههایشان و ارائه خدمات با کیفیت بالا از جمله شاخصهایی هستند که مورد توجه و اهتمام قهرمانان بازار گردشگری ایران قرار میگیرد. در واقع درک ارزش در کسبوکار گردشگری یک استراتژی مهم برای مراقبت و حفظ مشتریان است. افزایش رضایتمندی مشتری، کلید اصلی مدیریت روابط سودآور در کسبوکار به شمار میرود.
دیناری افزود: در صنعت انسانمحور و اجتماع محوری مانند گردشگری، نیروی صمیمیت، مردمداری و به عبارت بهتر با مردم خوب تا کردن است که رمز پیروزی و موفقیت محسوب میشود و پول یا سرمایه به تنهایی برای موفقیت و پیشی گرفتن از رقبا در بازار گردشگری کافی نیست.
وی بیان کرد: متاسفانه در این حوزه در سالهای اخیر شاهد ورود افرادی به صنعت گردشگری و هتلداری هستیم که هیچ قرابتی با آن نداشته و صرفا پول را محور پیشبرد اهداف خود قرار دادهاند و از مردمداری، مهارتهای اجتماعی و ارتباطی موثر، آموزش، آداب و پروتکلهای حاکم بر این صنعت نرم فاصله زیادی دارند که من این دسته از بازیگران متوهم عرصه گردشگری و هتلداری را بازندگان نوکیسه بازار گردشگری ایران مینامم.