حمام قاجاری «میرزا کریم» در استان قزوین تا چندی پیش کاربری حمام داشته و گاهی هم برای برپایی مراسمی چون حنابندان اجاره داده می‌شد، اما با شروع سال جدید تابلوهای نصب شده بر ورودی آن، از تغییر کاربری این حمام به «اتاق فرار» خبر می‌دهد؛ تغییری که به گفته معاون میراث‌فرهنگی استان قزوین بدون استعلام از میراث‌فرهنگی در حال انجام است.

به گزارش سفربازی، به نقل از ایسنا، «حمام قاجاری میرزاکریم»، مالک شخصی دارد و در عین حال در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این حمام با مساحتی در حدود چهار هزار مترمربع در قلب بافت تاریخی قزوین قرار دارد که در جریان مرمت و بازسازی در سال ۱۳۹۴، سه لایه تزئینات نقاشی و نگارگری روی سطح دیواره‌ها و سقف حمام که مربوط دوره قاجار بوده، کشف شده است.

این حمام به تازگی به مؤسسه‌ای اجاره داده شده است که قصد دارد کاربری آن را به یک مکان سرگرمی و بازی تغییر دهد و بر این اساس، ‌تبلیغ‌هایی هم در فضای مجازی انجام داده‌ است. حتی در این تبلیغات اشاره شده که قرار است تغییراتی در بافت حمام ایجاد شود.

در حال حاضر درهای حمام بسته است و امکان بازدید از آن وجود ندارند، اما تابلوهای کاربری جدید حمام روی دیوار آن نصب شده است. وضعیت نامشخص این حمام قاجاری نگرانی‌هایی را درباره سرنوشت آن به وجود آورده و این پرسش را مطرح کرده که میراث‌فرهنگی تاکنون چه اقدامی برای محافظت از این حمام انجام داده است؟

 

 

برای تغییر کاربری و مرمت و بازسازی یک اثر تاریخی باید از میراث‌فرهنگی استعلام گرفته شود و هر گونه اقدامی با موافقت این اداره و تحت نظارت آن‌ها انجام شود، اما احسان نورانی، معاون میراث‌فرهنگی قزوین گفت: «درباره حمام قاجاری میرزاکریم استعلامی از ما گرفته نشده و تاکنون دو بار از میراث‌فرهنگی به مالک این خانه اخطار داده شده است. همچنین دو بار یگان حفاظت در محل حاضر شده که در را به روی آن باز نکرده‌اند. با این حال، همچنان در حال پیگیری هستیم و مالک باید نسبت به جمع‌آوری تابلوهایی که نصب شده است، اقدام کند.»

معاون میراث‌فرهنگی قزوین همچنین اظهار کرد: «امکان تغییر کاربری بناها را آزاد گذاشتیم، اگر تغییر کاربری در بنایی که به صورت جدا باشد و چسبیده نباشد، هیچ مانعی ندارد و دخل و تصرف آن از کاربری یک رستوران که کاشی و سرامیک‌ها را تغییر می‌دهند یا گرم‌خانه و آشپزخانه ایجاد می‌کنند، کمتر است، اما موضوعی که درباره این حمام مطرح بوده، این است که اجازه و استعلام این تغییر کاربری از میراث‌فرهنگی گرفته نشده است و به این علت پیگیر این ماجرا هستیم. با این حال با این کاربری جدید هم موافق نیستیم و در شان این بنا نیست.»

نورانی گفت: «مالک حمام مشکل مالی دارد و می‌گوید که با کاربری حمام هیچ‌کس استقبال نمی‌کند و می‌خواهد از ملکش درآمدزایی داشته باشد. قبل از این ماجرا هم قصد داشت که با اجازه میراث‌فرهنگی بنا را بسازد و نه قصد فروش و نه تغییرکاربری داشت، که البته آن خواسته هم نامعقول بود.»

گفتنی است، حمام تاریخی میرزا کریم از آثار مربوط به دوره قاجار است که در کوچه محمدیه خیابان سپه شهر قزوین قرار دارد و در ۱۶ فروردین ۱۳۷۷ با شماره ۱۹۹۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای