دریاچه و تالاب زریوار کردستان
کردستان در بین این همه جاذبه گردشگری، یکی از منحصر بهفردترین دریاچههای ایران رو در خودش جای داده. دریاچه زریوار که با نام زریبار هم شناخته شده، یک دریاچه آب شیرین با حیات وحش خاص هست. این جاذبه خاص در شهرستان مریوان کردستان قرار گرفته، چمدونت رو ببند تا در این مقاله یک سفر به دریاچه زریوار مریوان داشته باشیم. تو این سفر قراره بهطور کامل با این دریاچه و ویژگیهای جالبش آشنا بشی.😉
ویژگیهای دریاچه زریوار
دریاچه زریوار بزرگترین دریاچه آب شیرین در غرب ایران محسوب میشه که در بین کوهها و جنگلهای بلوط تشکیل شده. این دریاچه در مساحتی به اندازه ۸۵۰ تا ۹۰۰ هکتار، در طول ۵.۴ کیلومتر و عرض دو کیلومتر واقع شده. عمق این دریاچه دو تا پنج متره، با این اوصاف میشه گفت که عمق خوبی برای تفریح و اجرای ورزشهای آبی متنوع مثل قایقسواری و اسکی روی آب داره.
از ویژگیهای دیگش برات بگم که شیرین بودن آب این دریاچه باعث شده تا شرایط لازم برای رشد و زندگی انواع ماهیها پدیدار بشه. یک ویژگی جذاب دیگه جزیرههای متحرک در این دریاچه هستن. این جزیرهها با جریان آب و باد از کنارههای دریاچه جدا میشن و به وسطش میرن. مساحت اونها گاهی حتی به ۲۰ مترمتربع هم میسه. درکل این دریاچه هم بهعنوان یک منطقه تفریحی در کردستان و هم بهعنوان یک منبع مهم برای کشاورزی در این منطقه نقش مهمی داره. از نظر ماهیگیری هم این مکان یکی از محبوبترین مکانهای صید ماهی برای ماهیگیرهاست.
زریوار، سرچشمه رود مریوان!
دریاچه زریوار، نهتنها از هیچ رودخانهای تغذیه نمیکنه، بلکه خودش سرچشمه رود مریوان یا رود تازهآباد هم هست! این رود از میان شهر مریوان عبور میکنه و درنهایت به رود سیروان متصل میشه. حالا سوال اصلی اینه که پس آب این دریاچه چجوری تامین میشه؟
چشمههایی که در کف این دریاچه وجود دارن آب مورد نیاز اون رو تامین میکنن. البته، بارشهای جوی هم در این زمینه بیتاثیر نیستن. در فصل سرما، سطح این دریاچه یخ میبنده، اما قسمتهایی که چشمههای جوشان قرار دارن، از این یخزدگی در امان هستن.
اصلا زریوار یعنی چی؟
همانطور که انتظار میره، زریوار یا زریبار یک کلمه کردی هست. این کلمه از دو بخش زری یا زریا به معنای دریا، و یک پسوند وار یا بار برای ایجاد شباهت تشکیل شده. درکل این کلمه بهمعنای دریاچه هست. البته، روایاتی هم وجود دارن که در اونها این دریاچه با نام زیراوبار یاد شده. این اسم به معنای آب کف کنار هست و به چشمههایی که از کف اون قل میکنن اشاره داره. زریبار و زریوار انواع تغییر یافته این اسم قدیمی هستن.
چیشد که زریوار بهوجود اومد؟
دریاچه زریوار بهخاطر فرونشست یک محل باریک در پهنه کمربند سنندج سیرجان بهوجود اومده. دو طرف غرب و شرق این دریاچه دو گسل شمال غربی و جنوب شرقی وجود دارن که به احتمال خیلی زیاد، در ایجاد اون نقش داشتن. طبق مطالعات انجام شده، وجود این دریاچه به ۲۰ هزار سال پیش از میلاد مسیح برمیگرده.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه زریوار
دریاچه زریوار بهعنوان یکی از مهمترین تالابهای مهم کشور یک پناهگاه مهم برای حیات وحش محسوب میشه. پوشش گیاهی و جانوری این دریاچه باعث شده تا درحال حاضر سازمان محیط زیست اون رو تحت حفاظت قرار بده. از نظر اکولوژیکی و اکوسیستم آبی این دریاچه یک پدیده نادر در کردستان بهشمار میره که گونههای مختلفی در اون پیدا میشن. پوشش گیاهی این منطقه اکثرا جنگل و بیشهزارهای نیمه انبوه هستن. بیشتر این جنگلها از درختهای بلوط تشکیل شده اما در بین اونها درختان دیگه مثل گلابی وحشی، زالزالک و بادام هم دیده میشن.
جانوران این منطقه هم از این قرار هستن:
- پرندگان: این تالاب پرندههای بومی و مهاجر زیادی رو جذب میکنه. از جمله پرندگان این منطقه میشه به پرستوی دریایی گونه سفید، اردک بلوطی، اردک سرحنایی، لکلک، حواصیل خاکستری، چنگر و گونههای کمیابی چون کوکوی خالدار و سسک شکیل اشاره کرد.
- آبزیان: ماهیهای بومی این دریاچه شامل سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی، سس ماهی، شاکولی و گامبوزیا میشن. اما ماهیهای غیربومی هم در این تالاب زندگی میکنن مثل ماهی آمور سفید، کپور آیینهای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک.
- پستانداران: شنگ (سگ آبی)، روباه، خوک وحشی، خرگوش، گراز و خرس قهوهای ازجمله پستانداران اطراف این منطقه هستن.
- خزندگان: مار چلیپر، مار آتشی، قمچه مار، مار قیطانی و مار پلنگی از دسته مارهای غیر سمی؛ گرزه مار و افعی کردستانی از دسته مارهای سمی؛ سوسمارها و گونههای دیگه از خزندگانی هستن که اطراف این دریاچه زندگی میکنن.
- گیاهان: سراتوفیلیوم و سریوفیلیوم از انواع گیاهان شناور این منطقه هستن، گونههایی از گیاهان خاردار و گونههای نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچکها، لویی، بزواش، جگن و نعناع هم در این منطقه پیدا میشن.
تفریحات دریاچه زریوار
دریاچه زریوار یک منطقه عالی برای پیک نیک و سفرهای خانوادگی محسوب میشه. اگه میخوای پیکنیک در این منطقه رو به یک تجربه هیجانانگیز تبدیل کنی، میتونی از تفریحات متنوع این مکان استفاده کنی:
- تفریحات آبی: تفریحات آبی این منطقه شامل قایقسواری، هم پدالی و هم موتوری، اسکی روی آب و ماهیگیری میشن. علاوهبر اینها، مجوز ماهیگری در این منطقه از اوایل شهریور ماه تا آخر اسفند صادر شده. اما در خارج از این محدوده زمانی اجازه ماهیگیری وجود نداره.
- پاراگلایدر: در این دریاچه یک سایت پرواز وجود داره که تو میتونی در اون بر پالاگلایدرها سوار بشی و نمای دریاچه رو از بالا تماشا کنی.
- رستورانگردی: مگه تفریحی بهتر از خوردن هم وجود داره؟! در محوطه دریاچه زریوار انواع رستورانها احداث شدن که در اونها میتونی مزه ماهی کبابیهای خوشمزه این منطقه رو امتحان کنی. این ماهی کبابیها در هیچجای دیگه پیدا نمیشن!
اما جدا از این تفریحات، دو گزینه دیگه هم وجود داره که فقط و فقط در فصل زمستان در دسترس هست. اگه در فصل زمستان به این مکان بری، میتونی از سطح یخ زده این دریاچه برای اسکی و اسکیت بازی استفاده کنی.
چه امکاناتی در اطراف دریاچه زریوار وجود داره؟
در دریاچه زریوار هر امکانات لازم برای داشتن یک تجربه تفریحی خوب فراهم شده. از رستوران و سوپرمارکت و پارکینگ گرفته تا مغازههای متنوع برای خرید سوغاتی و… . همچنین، برای کسانی که اهل کمپ زدن هستن، محوطه اطراف این دریاچه میتونه مکان مناسبی برای چادر زدن باشه. گردشگران زیادی به همین قصد به دریاچه زریوار سفر میکنن. البته، اگه دوست نداری که کمپ بزنی، هیچ جای نگرانی نیست چون هتلها و اقامتگاههای زیادی در اطراف این مکان احداث شدن. برخی از اونها شامل این موارد میشن:
- هتل زریوار: بلوار دریاچه
- هتل قصر: بلوار ورودی دریاچه
- هتل نوروز: میدان نوروز
- هتل جهانگردی زریوار: کنار دریاچه زریوار
- مهمانپذیر کاخ: خیابان هلال احمر، پایینتر از پارک شهرداری
- مهمانپذیر مولوی: چهارراه بایوه
- هتل آپارتمان یاس: بلوار شهید عبادت –کنار قالیشویی چهارفصل
- مهمانپذیر اطمینان: خیابان باهنر
دریاچه و تالاب زریوار کجاست؟
دریاچه و تالاب زریوار در فاصله سه کیلومتری در غرب شهر مریوان واقع شده. با نگاه به این دریاچه میبینی که این تالاب در یک دره قرار گرفته. غرب و شرق این دریاچه با کوههای پوشیده از جنگل احاطه شده که نمای بسیار زیبایی ایجاد میکنه. بهترین مسیر دسترسی به این دریاچه از طریق جاده سنندج – مریوان هست. اما اگه در استانهای شمال غربی زندگی میکنی و از شمال کردستان به سمت این دریاچه میای، میتونی بهطور مستقیم به مریوان بری. با رسیدن به این شهر باید سه کیلومتر دیگه طی کنی تا به این دریاچه برسی. جاده مریوان به بایوه مسیری هست که به این دریاچه میرسه.
آدرس: استان کردستان، سه کیلومتری غرب شهرستان مریوان.
بازدید از دریاچه زریوار
با سفر به دریاچه زریوار میتونی علاوهبر لذت بردن از چشمانداز بینظیر این دریاچه، از آب وهوای خوبش استفاده کنی. پس بهتره که برای سفر به این تالاب فصلهای بهار و تابستان رو انتخاب کنی. البته، این دریاچه در فصل زمستان هم تفریحات زیبای خودش رو داره. در هرصورت، بازدید از این دریاچه میتونه خاطرات دلانگیزی برات باقی بذاره. حالا برای من بنویس نظرت درمورد دریاچه زریوار مریوان چیه؟ آیا تجربه بازدید از این دریاچه رو داری؟ در این صورت حتما درمورد این تجربهات برای من بنویس. اگه هم به این دریاچه سفر نکردی به من بگو آیا برای بازدید ازش مشتاق هستی؟